Ask the publishers to restore access to 500,000+ books.
Rolf Vestvik, fra Tankesmien Agenda, er gjest i Grenseløst. Vi ser på en verden som brenner. Intervjuet ble sendt på Radio Nova 10. februar med Olaf G. Alteren i studio.
I denne sendingen ser vi blant annet nærmere på situasjonen i Irak og Syria, kapitalisme, økonomisk vekst, politiske stemninger i Europa, ytringsfrihet, overvåkning, ekstremvær, og en bærekraftig fremtid. Men vi kommer innom så mangt mye mer.
I dagens mediestyrte verden flommer det over med nyheter som overgår hverandre med brutale historier fra blant annet Midtøsten. IS tilrekker seg fremmedkrigere til Irak og Syria, og historiene og bildene vi får derfra ryster de fleste rundt om i verden.
Mye av informasjonen vi får er fra vanlige borgere som med sine mobiltelefoner dokumenterer grusomme hendelser. Men er det vi får presentert alltid det riktige bildet? Det å verifisere dokumentasjonen er ikke alltid like enkelt, noen ganger har det også vist seg at filmsnutten vi så på for eksempel youtube er lagd for å skape en oponion for eller imot en sak.
- Det som er skummelt når det gjelder propaganda og krigføring er man kan gjøre politiske vedtak basert på det som er uriktig informasjon. Det kan jo være for eksempel FN som skal vedta sanksjoner mot et land, kanskje til og med vedta militære aksjoner mot et land, forteller Vestvik.
Kapitalisme, ytringsfrihet og klima
Er kapitalismen i den form som styrer verden i dag bærekraftig? For noen er kanskje dette et spørsmål som svarer seg selv. Men hva er fremtiden? Grønn kapitalisme?? For alternativet til kapitalisme finnes vel ikke etter at kommunismen viste seg å være mislykket.
Hvor står ytringsfriheten i dag etter de grusomme hendelsene i Paris? Bør det være fritt frem for ytre hva som helst med hvilken som helst metode? Og hvem forsvarer de som mener det majoriteten vil hevde er gale meninger? Er ikke det en del av ytringsfriheten å beskytte meningene en ikke er enige i?
Oppi kravet om full ytringsfrihet, fremmedkrigere og kapitalisme skal vi leve med været som banker på døra og river i av hustak og rister i grunnmuren. Er det naturen som har gitt et tydelig tegn? Hvordan ser utviklingen ut videre og har politkerne det som skal til for å ta tak i problemstillingen?
To gode naboer
Norge er et heldig land, ikke bare på grunn av tilgangen på fosile ressurser, men også fordi vi har en usedvanlig god nabo. I denne sendingen berører vi ikke situasjonen i Ukraina, for her endrer bilde seg hele tiden, og hvem vet hva som skjer i morgen. Spørsmålet en kan stille seg er om Ukraina og Russland kan komme i nærheten av det gode naboskapet, som for eksempel Norge og Sverige har i dag, for det har ikke alltid vært forbrødring mellom nordmenn og svensker.
Dette og mye mer om bærkraft og forbilder i denne utgaven av Grenseløst.
45 Views
Uploaded by Olaf G. on